Ruard Ganzevoort in de Ministerkamer
Ruard Ganzevoort (Groen Links, 1965) is Hoogleraar Praktische Theologie, Vrije Universiteit Amsterdam. (Eerste Kamerlid sinds 2011)
In 1768 krijgt stadhouder Willem V een nieuwe eetkamer: de huidige Ministerkamer. Boven de schoorsteen hangt het portret van stadhouder Willem III. Ministers en staatssecretarissen bereiden zich er voor op debatten in de naastgelegen Vergaderzaal. Hier vonden tot voor kort ook vaak de onderhandelingen plaats voor nieuwe kabinetsformaties.
Ankie Broekers-Knol in de vergaderzaal van de Eerste Kamer
ANKIE BROEKERS-KNOL (VVD, 1946) Voorzitter van de Eerste Kamer (2013-2019). Daarvoor was ze hoofddocent aan de juridische factulteit van de Rijksuniversiteit Leiden. Momenteel Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.
Na de nieuwe Grondweg in 1848 mocht de koning niet langer de leden van de Eerste Kamer benoemen. Om zich toch nog te laten gelden schonk Koning Willem II vervolgens een metershoog portret van zichzelf aan de Kamer met de woorden: 'Ik kan niet bij u komen, daarom wil ik u mijn portret geven, dan ben ik altijd bij u.'
Frank van Kappen in de Wandelgang
FRANK VAN KAPPEN (VVD, 1941) was generaal-majoor bij het Korps Mariniers en is Senior adviseur bij het Haagse Centrum voor Strategische Studies. Hij was o.a. hoogste militair adviseur van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. (Eerste Kamerlid: 2007-2019)
DE WANDELGANG op de eerste verdieping kijkt uit op het binnenplein en is bijna dertig meter lang en drie meter breed. Er hangen onder andere portretten van zeehelden als Michiel Adriaenszoon de Ruyter. Op diens initiatief werd in 1665 het Korps Marniers opgericht, de eerste zeesoldaten die overal inzetbaar zijn.
Pia Lokin-Sassen in de Gravenkamer van de Eerste Kamer
PIA LOGIN-SASSEN (CDA, 1946) is directeur uitgeverij Chimaira b.v., wetenschappelijke boeken en tijdschriften op het gebied van Romeins en Byzantijns recht. (Eerste Kamerlid 2011-2015 en 2017-2019)
De portrettenreeks van alle 36 graven van Holland in de GRAVENKAMER eindigt met Koning Filips de Tweede. Die laatste hebben we als Koning van Hispanje altijd geëerd, zoals we bij het Wilhelmus zingen - maar niet als Graaf van Holland en Zeeland, Hertog van Brabant en Gelre, enzovoort. In 1581 zwoeren de Staten hem als soeverein af. Eén uur na het maken van deze foto werden hier de nieuwe koning en koningin van Spanje ontvangen.
Esther-Mirjam Sent in de Amalia van Solms Galerij
ESTHER-MIRJAM SENT (PvdA, 1967) is Hoogleraar Economische Theorie en Economisch Beleid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. (Eerste Kamerlid sinds 2011)
In de AMALIA VAN SOLMS GALERIJ hangen sinds een restauratie in 2012 ruim twintig prachtige 17e-eeuwse portretten: vrouwen uit de hofhouding van stadhouder Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms. Vrouwen die hier ook echt hebben vertoefd, begin 17e eeuw. Via deze galerij kom je nu als bezoeker bij de publieke tribune van de Vergaderzaal van de Eerste Kamer.
Sybe Schaap in de Vergaderzaal van de Eerste Kamer
SYBE SCHAAP (VVD, 1946) is buitengewoon hoogleraar Water Policy and Governance aan de Technische Universiteit Delft en Wageningen Universiteit. Hij was eveneens dijkgraaf van nu Zuiderzeeland. (Kamerlid 2007-2019)
In 1650 lieten de Staten van Holland en West-Friesland een monumentale VERGADERZAAL bouwen, die de nieuwe machtsverhoudingen aan het Binnenhof zou uitstralen nu er geen stadhouder meer was. Sinds 1849 vergadert de Eerste Kamer er, tot op de dag van vandaag. Jaarlijks vindt hier ook het Nationaal Dictee plaats. De groene bankjes dateren uit 1666.
Roel Kuiper in de Werkkamer van Johan de Witt
ROEL KUIPER (CU, 1962) is rector van de Theologische Universiteit in Kampen en Hoogleraar Christelijke Identiteit. (Eerste Kamerlid: 2007-2019)
Raadspensionaris Johan de Witt was een van de grootste Nederlandse staatslieden in de 17e eeuw. In 1672 werd hij vermoord en gruwelijk verminkt, samen met zijn broer Cornelis. Nu wordt de kamer - die uitkijkt op de plek waar de gebroeders De Witt werden vermoord - gebruikt als kleine vergaderruimte, met doorkik naar de Noenzaal, de huidige eetruimte van de Eerste Kamerleden.
Tuur Elzinga in het Westelijk Trappenhuis van de Eerste Kamer
TUUR ELZINGA is vicevoorzitter van de FNV (SP, 1969). (Eerste Kamerlid: 2007-2016)
Ooit leidde een wenteltrap hier naar de appartementen van Frederik Hendrik en Amalia van Solms. De huidige bordestrap stamt uit 1753 en leidt naar de Plenaire Vergaderzaal en naar de fractiekamers van diverse partijen. Via deze trap kom je ook als je als publiek een vergadering van de Eerste Kamer wil bijwonen.
Tineke Slagter-Roukema in de Centrale hal van de Eerste Kamer
TINEKE SLAGTER-ROUKEMA (SP, 1948) is huisarts in Zuid-horn en vorozitter van de Raad van Toezicht van het Martini Ziekenhuis Groningen.
In de CENTRALE HAL, het episch centrum van het Eerste Kamergebouw, ontmoeten de Kamerleden elkaar en ontvangen ze hun gasten. De wapens van alle provincies zijn opgenomen in het houten fries rondom. In hun schilderlijsten aan de wanden herinneren Willem III, Willem IV en de andere vijf stadhouders aan de rijke historie van het Nederlandse parlement.
Marjolein Faber in het Portaal naast de Vergaderzaal
MARJOLEIN FABER (PVV, 1960) is Statenlid Gelderland. Was radiodiagnostisch en nucleair laborante en IT-specialiste financiële dienstverlening. (Eerste Kamerlid sinds 2011)
Via dit monumentale trappenhuis komen de Kamerleden vanuit de Entreehal op de eerste verdieping van het gebouw, onder toeziend oog van Koningin Wilhelmina (1880-1962). In de 17e eeuw was dit de hoofdingang van de Vergaderzaal. Dit trapportaal en de ruimten hierachter zijn niet publiekelijk toegankelijk.
Geert Jan Hamilton in het Leeskabinet in de Mauritstoren
GEERT JAN HAMILTON (1952) Griffier van de Eerste Kamer en verantwoordelijk voor het gebouw (2006-2018) . Daarvoor was hij o.a. directeur Wetgeving en Juridische Zaken bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Via een oude wenteltrap in de Mauritstoren kom je bij het Leeskabinet. Rond 1600 woonde Prins Maurits hier, in het oudste deel van het voormalig Stadhouderlijk Paleis. In november 2014 is deze ruimte geheel nieuw ingericht als Leeskabinet. Hier kunnen de Kamerleden staatkundige werken uit de laatste twee eeuwen inzien. Het boek op de tafel bevat de in zwierig handschrift geschreven namen van de Eerste Kamerleden: baronnen, graven en andere edellieden.
'Je voelt de historie' - Eerst Kamerleden in beeld in Nieuwspoort
'Je voelt de historie' - Eerst Kamerleden in beeld in Nieuwspoort
Expositie van de serie in Internationaal Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag, vanaf 17 maart 2017, de dag vóór de Provinciale Verkiezingen.